Klasik Portakallı Kek

Merhabalar! Her zaman evde bulunan malzemelerle yapacağımız, lezzetli, hafif ve çok temel bir kek tarifim var sizlere:) İçerisine sevdiğiniz malzemelerden katabilirsiniz, sıcak suda ve sonra süzgeçte bekletilmiş 1/2 su bardağı kuru üzüm ya da kabaca kesilmiş çikolata parçaları, hatta süzgeçte çözülmesi beklendikten sonra pudra şekerinde yuvarlanmış ahududu veya vişne gibi! Tercihler çeşitlendirmek tamamen size bağlı… Gelelim ölçülere ve yapılışına.

Malzemeler (26 cm.lik bir kalıp ya da 16 ufak kek kalıpları)

60 gr. (~2 çorba kaşığı) oda sıcaklığında tereyağı

1 normal çay bardağı sıvı yağ

1 su bardağı tozşeker

3 yumurta ( en az 1 saattir oda ısısında)

1 1/2 su bardağı elenmiş un ( önce ölçün sonra eleyin)

1 çorba kaşığı dolusu portakal kabuğu veya limon kabuğu rendesi

1 çorba kaşığı portakal veya limon suyu

2 çorba kaşığı tepeleme yoğurt(susuz kısmından)

1 çay kaşığı karbonat

1 tutam tuz

Fırın 175 dereceye getirilir. Kalıp veya kalıplar yağlanıp unlanarak hazırlanır.

Tereyağı ve tozşeker, portakal veya limon kabuklarıyla beraber güzel bir kıvam alıp, bej rengi olana kadar çırpılır. Kabukların bu aşamada katılmasının yarattığı farkı keki yerken göreceksiniz, çok güzel oluyor. Sıvıyağ birer birer yumurtalar ilave edilip çırpılmaya devam edilir. Limon suyu konur. Karbonat katılmış un bir kaç seferde ve arada birer kaşık yoğurtla yumurtalı karışıma katılır ve artık çok karıştırmadan toparlanır. İki renkli yapmak istediğinizde hamurun gözkararı 1/3 ‘üne 1 çorba kaşığı kakao, 1 çorba kaşığı da ılık su katıp karıştırın. Hamurun önce beyazından biraz koyup sonra kakaolu koyup bir çatalla kenarlara değmeden karıştırabilirsiniz. Tek kalıptaysa yaklaşık 50 dakika, minik keklerse 20 dakika pişmeleri yeterli olacaktır. Yine de her zamanki gibi hislerinize (kokusu, görünüşü, kürdan testi) ve fırınınızı tanımaya dikkat edin. Mesela üstünü çabuk kızartan bir fırınsa fırın kağıdından yapılmış bir şapkayla kekinizi fırına yollamak daha tedbirli bir davranış olacaktır. Tek kalıptaysa keki çıkarmadan 20 dakika iyice serinlemesini bekleyin sonra bir ızgara teline kağıt koyup kalıbın üzerine kapatın ve ters çevirin, bir kaç kez vurup kalıbı kaldırdığınızda düzgün çıkacaktır. Afiyet olsun!

Yorum bırakın

Bir WordPress.com Sitesidir.

Yukarı ↑